Avocatii continua protestul solicitand plata decenta : „meritam macar minim pe economie”

Ce trebuie sa stii cand primesti un avocat din oficiu

Revolta avocatilor a inceput in urma cu cateva luni si s-a manifestat prin diverse proteste. Ultimul a avut loc in luna februarie, in fata Palatului Justitiei si a tinut pentru cateva ore.

 Prostestantii au purtat banderole albe pe care le vor pastra asupra lor pana la rezolvarea nemultumirilor de catre autoritati si legislatia in vigoare. Au semnat pana acum 300 de avocati programul care include propunerea de majorare, precum si alte masuri legislative.

Ceea ce nu se stie despre proiectul promovat de avocati e ca nu include doar partea de majorare a onorariilor ci si anumite masuri de anihilare a anumitor practici abuzive din cadrul instantelor.

Conform declaratiei decanului baroului Ilfov, Şerban Nicolae Lovin, salariile magasitratilor au suportat modificari constante, din 2015 pana in 2019 dar nu si onorariile avocatilor. Ceea ce doresc avocatii e renegocierea salariilor pe modelul salariilor magistratilor.

In schimb propunerea facuta la MJ presupune majorarea onorariilor conform indicelui de inflatie din ultimii 4 ani, aproximativ 5,5%, ceea ce e prea putin, aplicat la sumele actuale (aplicat spre exemplu la suma de 195 lei). Situatia actuala a unui aparator din oficiu presupune si exceptii de la acordarea onorariului in proportie de 100%. Este vorba despre situatiile cand se prezinta un aparator ales, si cand se aloca doar 25% din onorariu (25% din 130 lei nu acopera nici macar taxele de tehnoredactare).

Avocatii din oficiu acuza Ministerul Justitiei de refuzul negocierii pe acest subiect si pe ministrul Tudorel Toader de ignorarea protestului. In plus, ministrul considera ca avocatii nu sunt indreptatiti sa ceara majorarea onorariilor de sase ori pentru o simpla introducere de actiune de divort, spre exemplu.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Gheorghe Florea, in schimb este de acord cu majorarea de sase ori ceruta de avocati si considera ca exista resurse financiare suficiente. El precizeaza ca este justificata majorarea, avand in vedere costurile implicate de un divort pentru tehnoredactare,  deplasare si sustinerea aferenta. Gheorghe Floarea a realizat un calcul si a estimat ca eforturile avocatilor se ridica la 1.0147 lei in cazul unui divort. Tot el mentioneaza ca, avand in vedere ca sursele financiare bugetare actuale permit plati compensatorii, eforturile avocatilor ar trebui luate in considerare si remunerate corespunzator.

Pe langa onorariile modice, sunt probleme si cu livrarea sumelor in cauza existand actualmente foarte multe intarzieri. Avocati din toata tara acuza intarzieri de luni si chiar ani de zile.

 Decanul Baroului Iaşi, Marius Striblea isi exprima indoieli in ceea ce priveste motivatia unui avocat platit cu echivalentul a doar 30 de euro. In aceste conditii, e dificil sa convingi un cetatean ca avocatul care lucreaza la cazul sau se implica cu adevarat, avand in vedere sistemul de plati execrabil.

Decanul Baroului Timiș, Sergiu Stănilă estimeaza faptul ca dintr-un dosar penal, un avocat se alege doar cu 70% din suma alocata onorariului, pentru ca trebuie sa achite si taxe. Considerand ca procentul se aplica la sume intre 130 si 580 lei (in functie de numarul de inculpati), cei 70% nu reprezinta nici macar minimul pe economie.

Avocatii ameninta ca vor renunta sa mai preseze servicii in programul de aparare din oficiu daca cerintelor lor nu vor fi ascultate. Se asteapta un raspuns pe aceasta tema pe finalul lunii martie.